tisdag 27 januari 2015

De trakasseras och hotas – för att de är judar

Göteborg har pekats ut som den stad i Sverige där det finns flest islamister som rest för att kriga i Mellanöstern och sedan återvänt. – Jag känner en stor oro över det. Vi har nu en hotsituation de flesta av oss aldrig upplevt tidigare, säger George Braun, ordförande för Göteborgs judiska församling. Foto: Thomas Johansson 

Artikel av Pär Karlsson, aftonbladet.se

Situationen för svenska judar har blivit allt svårare. I Göteborg vittnar församlingsmedlemmar om en tillvaro full av trakasserier och oro – men också om att tron på en framtid i Sverige har börjat sina. Rabbinen Hillel Lavery-Yisrael och hans familj överväger att lämna landet.
– Som jude i Göteborg är man väldigt utsatt, säger han.

För knappt tre år sedan lämnade Hillel Lavery-Yisrael hemlandet Kanada för Göteborg och ett arbete som rabbin i stadens judiska församling. Han hade hört talas om att judar i Europa var mer utsatta, men kunde inte föreställa sig vad som komma skulle.

Första dagen på jobbet besökte han Sahlgrenska sjukhuset tillsammans med sin fru.

– Två stora män med rakade skallar kom fram och skrek ”Sieg heil”. Det blev min introduktion till Sverige, säger han.

Får anonyma hatmej
Även om mycket fungerat bra sedan dess har incidenten följts av flera grova hot och trakasserier, både på gatan och på nätet. Nyligen fick han ett anonymt mejl där det stod att hans synagoga skulle sprängas – med honom själv i den.

Dessutom har han blivit påhoppad på gatan och fått stå till svars för Israels agerande i Gaza.

– Jag försökte förklara att jag bor här och inte har något att göra med det som händer där. Men det var lönlöst.

Nu funderar Hillel Lavery-Yisrael på att återvända till Kanada eller flytta till Israel.

– Det pratas en del om det i församlingen, om att flytta till en plats där vi känner oss säkrare.
En miljon judar mördades

I dag är det 70 år sedan de sista fångarna i Auschwitz-Birkenau i Polen befriades. Då hade omkring en miljon judar mördats där, många av dem i gaskamrar.

Samtidigt som världen i dag minns ett av historiens mest fruktansvärda brott tvingas judar återigen konstatera att antisemitismen växer.

Under flera års tid har det rapporterats om den svåra situationen för judar i Malmö. Trakasserier, skadegörelse och hot med antisemitiska förtecken har tillhört den lilla församlingens vardag. Händelserna har uppmärksammats internationellt och i förra veckan sände SVT:s Uppdrag Granskning ett program som visade att judar inte kan röra sig i vissa områden i Malmö om de bär religiösa symboler, som kippa eller Davidsstjärna.

Men även i Göteborg berättar judiska företrädare att situationen försämrats rejält de senaste åren.
Ökad oro efter antisemitiska dådet

George Braun, ordförande för stadens judiska församling med cirka 1 300 medlemmar, säger att smädelser och hot har blivit vardag på ett sätt det inte var tidigare. Precis som i Malmö är det judar som bär religiösa symboler som drabbas hårdast.

– Dessutom sker det åverkan på våra lokaler. Vi har ett minnesmärke som står mellan församlingshuset och synagogan. För inte så länge sedan hade någon klättrat över stängslet och satt sig och skitit på märket.

Efter terrorattacken mot den judiska matbutiken i Paris den 9 januari, där fyra judar dödades, har oron ökat ytterligare. Dådet var ett i raden där radikala islamister attackerat judiska institutioner i Europa och kallblodigt mördat människor enbart för att de är judar.
”Hotsituation vi aldrig tidigare sett”

Göteborg har pekats ut som den stad i Sverige där det finns flest islamister som rest för att kriga i Mellanöstern och sedan återvänt.

– Jag känner en stor oro över det. Vi har nu en hotsituation de flesta av oss aldrig upplevt tidigare, säger George Braun.

Efter attacken i Paris har säkerheten kring judiska institutioner höjts i Sverige, så också i Göteborg. Nu syns polis utanför både synagogan och de judiska skolorna. Sedan tidigare har man kameraövervakning och säkerhetskontroller.

Det är oklart exakt hur många judar som bor i Sverige. Men enligt de judiska organisationerna rör det sig om mellan 15 000 och 20 000 personer. Statistik visar att hatbrott med antisemitiska tecken i Sverige har ökat de senaste åren.

Radikala islamister största problemet
Judar har under lång tid fått vänja sig vid hot från högerextrema organisationer. Men i dag säger de själva att det är radikala islamister som är det största problemet. Ofta kopplas hat mot judar ihop med Israel/Palestina-konflikten.

En undersökning från EU:s byrå för grundläggande rättigheter visar att mer än var femte svensk jude utsatts för våld eller trakasserier på grund av sin religion. Statistiken visar också att fler än hälften av de svenska judarna ofta eller alltid undviker att bära religiösa symboler offentligt.

Det vittnar även göteborgaren Victor Borslöv-Reichmann, ordförande i Judiska ungdomsförbundet, om. Han säger att varken han eller någon han känner i dag bär judiska attribut synligt på stan. Han berättar att judar även fått vänja sig vid att få ta emot grova hot via sociala medier.

– Det har handlat både om attacker mot judar som grupp och mot mig som enskild jude. Det kan stå ”din äckliga jude” eller att ”Hitler gjorde ett misstag som inte dödade er alla, men ingen fara, det ska vi lösa”.

”Lärare vågar inte undervisa”
Förra året lämnade cirka 7 000 judar Frankrike för att flytta till Israel. Tron på en framtid i Sverige har börjat sina bland allt fler judar i Sverige.

– I somras föddes den tanken, om vi kan leva kvar här. Jag tänker också så, men är samtidigt så dumdristig att jag kommer stanna och kämpa så länge det är möjligt. De franska judarna har det mycket svårare, men vi går i samma riktning här, säger Borslöv-Reichmann.

Flera av de judiska församlingarna tvingas lägga stora summor på säkerhetsåtgärder, något man gärna skulle se att staten hjälpte till med.

Samtidigt ser man stora behov av utbildning på lång sikt.

– Det kommer nya rapporter om att lärare inte vågar undervisa om Förintelsen eller judendomen. Jag anser att det bästa vapnet mot rasism, antisemitism och islamofobi är kunskap. Vågar inte skolorna utbilda går vi en väldigt farlig framtid till mötes, säger Victor Borslöv-Reichmann.

Rabbinen Hillel Lavery-Yisrael var nyligen hemma och hälsade på släkt i Kanada.

– När vi gick till synagogan fanns där inga poliser och dörren var öppen. Vem som helst kunde gå in och ingen var rädd. Jag hade nästan glömt bort att det kunde vara så här i världen.