måndag 16 februari 2015

Polisnärvaron ökas i Göteborg


Den fasta bevakningen av judiska församlingen i Göteborg ökade under gårdagen. Detta som ett resultat av eftermiddagens möte i Sveriges polisledning.

Mötet hölls med representanter för de sju polisregionerna, säkerhetspolisen och nationella operativa avdelningen, tidigare riks­kriminalpolisen.

Västsvensk representant var Erik Nord, polisområdeschef i Göte­borg. Mötesdeltagarna hade en ”väldigt intensiv diskussion” som slutade med ett beslut om nationella­ riktlinjer om höjd polisnärvaro.

– Det finns en generell hotbild mot judiska intressen i Sverige. Vi ökar vår fasta bevakning av judiska objekt så att verksamheten tryggas genom vår närvaro, säger Erik Nord.

Den ökade polisnärvaron, i Göteborg och på andra platser i landet infördes under kvällen, uppger han.

– Vi har den allra bästa förhoppningen att kunna täta de hål i säkerhetsarrangemangen som kanske behöver tätas efter händelserna i Köpenhamn, säger Nord.

Han vill helst tala om den generella, nationella, riskbedömningen av terrorhotet. Men säger om Göteborg:

– Jämfört med andra delar av Sverige hittar vi fler resande till terrorgrupper från Göteborg. Det skulle kunna betyda att problemet är större här. Men samtidigt finns en osäkerhetsfaktor i siffrorna: det kan vara så att vi här har bättre kontakter i dessa miljöer vilket gör att fler upptäcks, säger Erik Nord.

Hotnivån mot Sverige ligger kvar på den förhöjda nivån där den legat sedan 2010, en trea på en femgradig skala.

– Vi har kontakt med polisen i Skåne och Danmark och säkerhetspolisen i Danmark. Vi följer­ den danska utredningen och bedömer hela tiden om attentaten och utvecklingen i Danmark kan påverka säkerheten i Sverige, säger Fredrik Mildner, pressekretare på Säpo.

Företrädare för den judiska församlingen i Göteborg hade under gårdagen ett flertal kontakter med polisen och även med kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén.

Till skillnad mot i Stockholm där aktiviteter ställts in, har församlingen i Göteborg inte fattat något sådant beslut.

George Braun, ordförande för judiska församlingen i Göteborg, uttrycker stark oro över situationen och ser fram emot extra bevakning.

Han ser likheter mellan attentaten i Paris och de i Köpenhamn.

– Det som binder ihop händelserna är hat mot judar, oavsett från vilken extremistgrupp det kommer. Och det stannar inte vid glåpord, säger Georg Braun.