lördag 9 maj 2015

70 år sedan befrielsen

En dag för gränslös medmänsklighet i Domkyrkan och Synagogan i Göteborg
Artikel: Anna Rikner, Svenska Kyrkan

Tusentals människor kom för att lyssna, mediabevakningen var stor och utställningarna lockade besökare både före och efter helgen. Svenska kyrkan och Judiska församlingens gemensamma högtidlighållande av freden i Europa 1945, räddningsaktionen med de Vita bussarna och befrielsen av koncentrationslägren fick stor genomslagskraft.

Under lördagen lyssnade mellan 1 500 och 2 000 personer på samtalen inne i Domkyrkan, medan ännu fler sökte sig in på domkyrkoplan för att titta på modellen av en Vit buss i naturlig storlek. De flesta stannade också till och läste på om de Vita bussarna och Folke Bernadotte.

Natten till lördag utsattes modellen för sabotage, då den del av texten som fokuserade på judarna skurits bort. – Det känns naturligtvis väldigt tråkigt, men visar också med stor tydlighet hur viktiga de här dagarna är. Vi måste fortsätta prata om de här frågorna och visa att vi står upp för medmänsklighet och solidaritet, säger JanOlof Arkstedt Broberg, präst i domkyrkoförsamlingen och en av arrangörerna. När de första besökarna dök upp var modellen lagad.

På dagen 70 år sedan freden i Europa hålls en minnesceremoni på den Judiska begravningsplatsen på Östra kyrkogården, där några av Förintelsens offer ligger begravda. De kom till Sverige 1945 och avled i sviterna efter det de utsatts för. Ungefär hundra personer finns med på kyrkogården och fortsätter därefter till Bastionsplatsen strax bredvid Synagogan, där man stannar till vid konstverket Mörker, väx morgondag av Kent Karlsson – minnesmärket över förintelsens offer som invigdes 2009. Kvällen avslutas med musik i Synagogan.

Efter att ha överlevt flera olika koncentrationsläger kom George Brauns föräldrar till Sverige via Röda korset våren 1945. De träffades här och bildade så småningom familj.

– För de judar som överlevt och den rännil som kom till Sverige var det en glädjens tid. Kriget var över, nazismen var besegrad och man behövde inte längre vara rädd. Världen fick se vart hatets ideologi fört människor och lärdomen var ”Aldrig mer”. Nu, 70 år senare, måste mina föräldrars barn och barnbarn gå igenom poliskontroller för att gå in på det judiska centret och deras barnbarnsbarn behöver polisbeskydd på sitt judiska dagis. Han berättar att 118 judiska begravningsplatser skändats i Europa under 2014 och att antalet våldsangrepp mot judar ökat dramatiskt de senaste åren.

– Antisemitismen i Europa har tusenåriga rötter, men i dag finns också en starkare demokrati och världen kan ingripa och skydda utifrån mänskliga rättigheter som är knutna till den enskilde individen. I dag ska vi glädjas över vad den här dagen symboliserar, men det finns också en bitter smak i munnen eftersom vi människor har så svårt att ta till oss historien. Motsatsen till kärlek är inte hat, det är likgiltighet. Det måste vi ta med oss.