lördag 9 maj 2015

De hedrade offren för Förintelsen

Minnesstund. George Braun, ordförande i Judiska församlingen, lägger en sten på en av flyktinggravarna.
Artikel: Johanna Hagström, GP Bild: Petter Trens

I går var det 70 år sedan sovjetiska soldater befriade fångarna i Auschwitz. – Vi får aldrig glömma vad som hände där, säger George Braun, ordförande i judiska föreningen i Göteborg.

Sedan 1999 har den 27 januari varit en nationell minnesdag för Förintelsens offer, och 2005 utsågs det till en internationell minnesdag för alla som bekämpar antisemitism, rasism, intolerans och främlingsfientlighet.

Bland de många talarna vid gårdagens ceremoni i universitetets aula fanns gymnasieelever, rektorer, före detta politiker samt minnesstundens konferencier George Braun, ordförande i judiska föreningen i Göteborg.

Båda hans föräldrar överlevde Auschwitz och hans mor Emma lever fortfarande.

– Hon är lite för gammal för att vara med här i dag, sade George Braun till GP i pausen, men hon tillhör den lilla skara som fortfarande lever. Snart finns inga av dem kvar.

George Brauns 88-åriga mor var en av alla dem som tvingades ut på dödsmarscherna från Auschwitz. Hon klarade sig undan det slumpvisa mördandet längs vägen, och tog sig ända till Bergen-Belsen där hon senare befriades i krigets slutskede.

En av de inbjudna gästerna var Maria Leissner, före detta FP-profil och numera generalsekreterare i Community of democracies (en organisation för alla människors lika värde).

– Berlinmuren har fallit och apartheid är borta men rasismen finns där, trots allt, som en till synes autoimmun sjukdom. Därför är det så viktigt att vi aldrig glömmer Auschwitz, sade hon.

I sitt tal påminde Leissner också om att även romerna drabbades hårt under förintelsen.

– Endast två romer kom med de vita bussarna till Sverige. Två! Varför var det inte fler?

Trots allt mörker och ett elände till synes utan botten ville Maria Leissner avslutningsvis inte måla verkligheten i alltför dystra färger. I går ville hon fira livet också, inte bara minnas döden.

– Auschwitz är ju även en symbol för att helvetet kan ta slut, att livet faktiskt kan återvända.

George Braun skulle gärna dela Leissners förhållandevis positiva inställning, men säger sig ha svårt att göra det.

– Vi judar har tyvärr vant oss vid att bli hotade från både extremvänstern och extremhögern, och ny tycks de båda grupperna ha förenats med radikala islamister i sitt judehat.

Det finns även andra, mindre tunga orsaker att George Braun skulle vilja dela Maria Leissners positiva grundsyn.

– En optimist och en pessimist kan ju ha lika rätt, men optimisten har ett roligare liv.