fredag 8 maj 2015

Minnesdag: De vita bussarna uppmärksammas

Minnesceremoni. Bussarna var vita med röda kors ditmålade för att bussarna inte skulle bli tagna för att vara militära mål.
Artikel: Ingela Hydén, Bohusläningen

Minnesceremoni. Bussarna var vita med röda kors ditmålade för att bussarna inte skulle bli tagna för att vara militära mål.

Mitt i all ondska fanns också stor medmänsklighet. De vita bussarna uppmärksammas i Göteborg i helgen.

Det är 70 år sedan andra världskriget tog slut, och ­redan på fredagen inleds programmet i Göteborg med en minnesceremoni vid den judiska begravningsplatsen.

Under lördagen pågår ­flera seminarier i Domkyrkan ­berättar prästen Jan-Olof Broberg.

– Axel Molin, 92, år som körde bussarna kommer till Göteborg för att bli intervjuad under lördagen. Sedan ska även Thomas Hammarberg och Cecilia Wikström tala om mänskliga rättig­heter i Europa.

De vita bussarna var en ­aktion som leddes av den svenska greven Folke ­Bernadotte. Syftet med ­aktionen var att under slutet av Andra världskriget rädda skandinaver som satt i tyska koncentrationsläger.

– Vi kan se i vår tid att det växer fram ett 30-­talets ­Europa, där främlingsfientliga partier tar sig in i ­demokratiska sammanhang. Det är viktigt att uppmärksamma, säger Broberg.

Bakom helgens arrangemang står bland annat Svenska kyrkan, Röda ­Korset, Judiska församlingen Göteborg och Göteborgs Stad.