torsdag 1 oktober 2015

Antisemitisk konferencier – Ship to Gaza – Lysistrate - Åtgärdsarbete

”Den som inte intresserar sig för politik får finna sig i att bli styrd av dårar.”

Uttalandet kommer från den grekiske filosofen Aristofanes. För de flesta av oss mest känd för den klassiska pjäsen Lysistrate skriven 411 f.v.t. Den handlar om Lysistrate, som tillsammans med andra kvinnor i Aten och Sparta sexstrejkar för att få slut på det peloponnesiska kriget som när pjäsen skrevs varat i 20 år. Pjäsen är en uppmaning till kvinnor att ta ställning, att agera, att bry sig om sitt samhälle.

Jag kom att tänka på den när jag igår fick en lista på de 62 medlemmar som kandiderar till vårt fullmäktige. Dessa personer bryr sig – men det gör också alla de som kommer att rösta i vårt val. Tyvärr brukar de röstandes andel av alla röstberättigade vara under 40 %. Jag hoppas att det blir betydligt högre siffror när vi går till val den 8:onde november.

Det finns för närvarande ett par händelser som är bekymmersamma i Göteborg ur ett judiskt perspektiv. I november äger ”Mänskliga rättighetsdagarna” rum på Svenska Mässan. Flera tusen deltagare från hela Sverige kommer att samtala om inte minst rasism. Till detta arrangemang har Nabila Abdul Fattah inbjudits som konferencier. Hon har gjort ett antal direkt antisemitiska uttalanden som till exempel ”judars hjärnor tagits över av Satan”. Arrangörerna av dagarna är bl. a Göteborgs Universitet samt Svenska Kyrkan. Jag har tillskrivit både rektorn för Göteborgs universitet samt biskopen och frågat hur de kan göra ett sådant val och vad de anser sig själva ha för ansvar att detta sker med dem som arrangörer.

En annan aktivitet som bekymrar oss är att Skolbio - ”som är en kommunal verksamhet som finansieras av Göteborgs Stad och vars huvuduppgift är att arrangera filmvisningar på biograf för Göteborgs elever från förskoleklass till gymnasiet. Skolbio har visat en rad filmer under de senaste åren bl. a Schindlers list och Selma - under hösten planeras att visa filmen ”Även de döda har ett namn”. Filmen skildrar barnläkaren Henry Aschers i hans förberedelser inför ”Ship to Gaza”. Flera församlingsmedlemmar som sett filmen är mycket upprörda över de tendensiösa skildringarna samt främst de antijudiska inslagen. Från församlingsledningen har vi varit i kontakt med arrangörerna och uppmärksammat dem på de reaktioner vi fått samt framfört vår önskan att få se filmen innan den skall visas för skolbarn. Innan vi haft möjligheter att själva bilda oss en uppfattning om filmen har vi svårt att trovärdigt argumentera för filmens eventuella olämplighet. Det finns trosfränder i Göteborg som kraftigt reagerat mot filmen med utgångspunkt i att de anser att den är anti-israelisk och väldigt ensidig i sin skildring av konflikten i området. Engagemanget från Judiska Församlingen tar sin utgångspunkt i att filmen anklagats för att bygga på antisemitisk argumentation i sin kritik av Israel.

Den stora medlemsundersökning som genomfördes under våren har nu lett till ett stort antal grupper inom fullmäktige har arbetat med att ta fram konkreta förslag på förbättringar med utgångspunkt i de förslag som framkom vid fokusgruppernas möten under våren samt åsikter som framfördes i frågeformuläret.

Jag kommer i nästa nummer av Det Senaste att rapportera om vilka reaktioner vi fått på våra brev.