fredag 1 januari 2016

Framtiden – Outsider/Insider – Tack M, E, A, J – Generositet

Då har vi lagt ytterligare ett år till handlingarna. Ett år som tyvärr innehållit mycket oro. En oro som stammar från flera olika håll. Kommer den stora invandringen till Sverige av personer som är uppvuxna i länder där antisemitism- är statlig styrd och ofta förekommande - att påverka vår säkerhetssituation? Kommer terrorism, inte minst den som utövas av islamister påverka vårt välbefinnande?

Som judar har vi kanske alltid – när vi valt att bo utanför Israel – betraktats som både ”outsider” och ”insider” i alla samhällen. De flesta av oss har nog jämt haft en minoritetsidentitet. En position som utanförstående betraktare samtidigt som vi, i allra högsta grad, är en del av samhället. Detta har berikat oss samtidigt som vi tack vare denna position- kunnat berika de samhällen vi levt/lever i.

Denna tvåsamhet stimulerar men har oxå ett pris i form av ständiga diskussioner och reflektioner kring vår egen identitet. Väldigt många av oss som är medlemmar i JF är inte religiösa – om man med religiös menar att vi är troende. Jag hävdar att man visst kan vara medlem i en religiös sammanslutning utan att vara religiös. Men, utan att en församlings medlemmar har kunskap om sin historia och redskap att utöva sin religion kommer församlingen inte att överleva. Här har vi i Göteborg, liksom väldigt många andra församlingar, en jätteutmaning. Vi måste finna former för att bredda kunskapsinlärning, för barn och ungdomar liksom för oss vuxna.

Nu skall ett nytt fullmäktige börja arbeta. Många är nya och det är glädjande. Fullmäktiges ordförande sedan många, många år Mikael Romanus lämnar fullmäktige och jag vill härmed på allas vägnar tacka Mikael för hans tålamod och skicklighet när han guidat oss i demokratisk ingenjörskonst. Vi är många gånger ett debattglatt gäng som kan bli nog så besvärliga att leda, men Mikael har vunnit allas respekt för sitt sätt att styra diskussionen. En annan person i våra egna led som jag gärna vill lyfta fram är Einar Kaplan som under många år ansvarat för vår ekonomiska förvaltning. Einar vill nu avsluta detta arbete och kommer att göra så snart fullmäktige valt hans ersättare. Dessutom förtjänar Einar ett stort mazaltov när han nu precis fyllt 70 år. Allan Ladow ställde aldrig upp i valet och lämnar sålunda fullmäktige efter 10 år som synagogföreståndare. Tack för dessa år och jag är övertygad om att både Mikael, Einar och Allan kommer att bidraga till församlingens väl även framöver.

Man behöver verkligen inte sitta i fullmäktige för att bidraga till att utveckla vår församling. Ett exempel på detta är Josef Sendowski som sedan han lämnade fullmäktige för flera år sedan nu varit oss behjälplig genom att genomföra ett antal utredningar. Redan för flera år sedan gjorde jag upp en lista på olika problemområden/utvecklingsfrågor som vi behövde fördjupa oss kring. Listan har undan för undan bearbetats – men vi är från församlingsledningen i stort behov av medlemmar som kan tänka sig att ställa upp och hjälpa till. Jag är övertygad om att vi har flera medlemmar som nu – kanske för första gången på många många år har tid över. Tid som skulle kunna användas till att hjälpa Församlingen. Om du är en sådan person så tveka inte att ta kontakt med mig eller någon av de andra föreståndarna.

Jag vill verkligen inte glömma att tacka alla er som suttit i fullmäktige under den senaste mandatperioden liksom ni som kandiderade till en plats, men inte fick tillräckligt många röster denna gång.

Från ledningens sida fortsätter arbetet med att:
  • Utveckla medlemsnyttan 
  • Hålla ögonen på vår ekonomi- efter flera års slit har vi nu en ekonomi som nästan är i balans. Under många år tog vi av vårt kapital på ett närmast oansvarigt sätt. 
  • Finna former för att bättre kunna informera, engagera och stimulera våra medlemmar. 

Vi är en intresseförening för judar och deras familjer som bor i denna del av Sverige. Vi har olika uppfattningar om hur man skall leva som jude, hur våra gudstjänster skall vara, vem som skall betraktas som jude och hur Israel skall skapa trygghet och fred med sina grannar. Men, det finns ännu fler saker som binder oss samman. Låt oss vara respektfulla mot varandra när vi bryter åsikter. Vi vill gärna bli betraktade av varandra som demokrater, intellektuella, lyssnande och mottagliga för nya uppfattningar. Låt oss försöka leva upp till detta under 2016.