måndag 1 februari 2016

Nya ledare – Att bli lycklig – Bilden av Sverige i Israel – Nya stadgar

Vår systerförsamling i Stockholm har sedan mycket lång tid haft ” göteborgare” på ledande poster. Lena Posner-Körösi var ordförande i 15 år. Jackie Jakubowski har varit chefredaktör för Judisk Krönika under väldigt lång tid. Nyligen har det skett byten på båda dessa poster. Stockholms nye ordförande heter Aron Verständig och sedan några månader har Anneli Rådestad tagit över chefredaktörstolen. Att en storstad lockar begåvade och engagerade personer från en mindre stad är inget märkvärdigt. När jag började plugga på universitet alldeles i slutet av 60-talet kallades detta fenomen ”brain drain”. Tur för oss i Götet att vi har kvar många ”brains” och att nyvalda fullmäktige består av många nya som förhoppningsvis visar framfötterna och blir kvar i vår församling under många år. Inte bara för JFG skull utan oxå för deras egen del.

I nyårsdagens GP återfanns en artikel av Åsa Wikfors, professor i teoretisk filosofi, där hon redovisade forskning som visar att det bästa sättet att finna lycka är att engagera sigi andra människor. Hoppas många av er som idag är passiva medlemmar i vår församling tar till sig Åsas rön.

För egen del läste jag GP på nätet då jag i skrivande stund – 20160112 -befinner mig i Tel Aviv. Tyvärr råkar jag ständigt ut för frågor från taxichaufförer, släktingar och folk på gatan som undrar varför Sverige är så negativ mot Israel. På samma tema informeras det om att många fransmän köper lägenheter i landet. Är det så att vi har anledning att befara sämre tider för judar utanför Israel? Jag vill inte tro det, men olyckskorparna bli fler och fler.

När man skall ändra stadgar i en förening/församling gör man ofta detta först efter att man haft ett mellanliggande val. Orsaken är att stadgar inte skall ändras ogenomtänkt. Under förra året presenterade en stadgekommitte – som arbetat i flera år – förslag på nya stadgar. För att dessa nya stadgar skall börja gälla krävs att det nyvalda fullmäktige oxå tar beslut att börja arbeta efter de nya stadgarna. Sannolikt kommer denna fråga upp på fullmäktiges bord under hösten.