fredag 1 april 2016

Enhetsförsamling – Debatt - Masorti

Sedan lång tid tillbaka har vi i Göteborg, liksom vår systerförsamling i Stockholm, valt att samla judiskt liv i en enhetsförsamling. Målet är att alla judar i staden med omnejd skall känna en tillhörighet till en organisation – Judiska församlingen i Göteborg (JFG). Inom ramen för JFG skall det finnas möjligheter för en rad olika föreningar, styrelser och klubbar.

Vi brukar känna stolthet när någon säger ”finns det 2 judar samlade finns det minst 3 åsikter”. Vår respekt för mångfald, diskussioner, heterogenitet, åsiktsutbyte är kanske ett arv från Talmud. En dokumentsamling av lärda åsikter samlade under århundraden, där olika tolkningar presenteras. Hur som helst har denna respekt odlats bland oss judar under mycket lång tid - och medfört att vi kunnat bidraga till att utveckla de samhällen vi levt i.

När man ingår ett äktenskap ger man upp en del av sin frihet. Man måste börja ta hänsyn till en annan person, vi måste avhända oss en del av vår frihet. På samma sätt är det när vi går med en förening, församling, politiskt parti etc. Det finns stadgar som markerar vilka förhållningssätt, åsikter mm, som vi förväntas följa. Inom JFG har vi stadgar. Från tid till annan har det förekommit en diskussion om vad t ex stadgarna säger om våra medlemmars relation till staten Israel. I det nya stadgeförslaget som fullmäktige skall ta ställning till under året står det i ändamålsparagrafen ” Församlingens huvudsakliga ändamål är att främja, bedriva och vårda judisk religiös, kulturell och social verksamhet, att stärka banden med det judiska folket och staten Israel”. Hur detta skall tolkas finns det olika uppfattningar om. För egen del har jag en klar uppfattning som innebär att stödet till staten Israel som en judisk stat icke är förhandlingsbart.

Sedan några månader har de nyvalda fullmäktige tagit över ansvaret för vår församlings utveckling och fortlevnad. Det är mycket glädjande att kunna konstatera att det sjuder av engagemang och debattlystnad bland de nytillträdda. Det lovar gått för framtiden. Viljan att förändra och bygga nytt måste alltid hanteras med respekt för tradition och andras uppfattningar. Det är sällan världen är helt svart eller vit, oftast är det variationer på grått som gäller.

Läkare talar ibland om att det finns infektionskänsliga områden. Områden som man måste vara försiktig att t.ex. operera i. På samma sätt har ledningen för JFG ett ansvar att inte skapa onödiga konflikter mellan församlingens medlemmar. Ett exempel på ett ansvarstagande i detta avseende är Informationsstyrelsens beslut från den 9 februari 2016 ”att Det Senaste inte är ett forum för politisk debatt, dock kan det finnas debatt kring församlingens verksamhet som berör politiska ställningstaganden”. Beslutet avser politiska inlägg som berör församlingsmedlemmars inställning till staten Israels politik, som för vissa länge varit en källa för osämja i vår enhetsförsamling.

Debatt i Det Senaste är inte den enda frågeställning där ett ansvarsfullt agerande krävs från ledningen. Det finns fler infektionskänsliga områden. Bedömningen av vem som är en lämplig rabbin eller kantor kan leda till upprörda och otrevliga anklagelser. Detta har skett i vår församling likaså i andra församlingar. Religionsstyrelsen ( som tidigare kallats synagogstyrelsen) har påbörjat ett arbete att söka församlingens nästa rabbin och eller kantor. Låt oss alla anstränga oss att föra denna diskussion med sans och mått.

En mycket viktig uppgift för församlingens ledning blir att starta processen att ersätta flera av våra ledande tjänstemän på kontoret. De har, tjänstgjort länge och det är dags att blicka framåt. Vem skall ersätta Daniel Jonas? Vem skall ersätta Roger Bodin? Det kommer definitivt inte att bli lätt att hitta erfarna, kompetenta och drivna tjänstemän/kvinnor att ta över efter dessa herrar.

För 4 – 5 år sedan fördes ett samtal i fullmäktige huruvida vi som församling skulle ansluta oss till Masorti. Några år tidigare hade stora synagogan i Stockholm gjort så. Masorti beskriver sin uppgift på följande sätt ”The purpose of Masorti Judaism is to develop flourising communities and promote a Judaism that is commited to traditional practise and modern values”. För att lära oss mer om denna organisation deltog 2 representanter, under en helg i Berlin, i ett Masorti möte. Det var en fröjd att få tillbringa en shabbat, tillsammans med Masorti-medlemmar från hela Europa, USA, Brasilien, Colombia, Australien samt t o m Uganda. Gudstjänsterna utmärktes av aktivt deltagande från väldigt många där flera delade på att läsa ur Torahn och leda andra delar av shabbatgudstjänsterna. Det skapades en fantastisk stämning som jag kommer att bevara i minnet för lång tid framöver. Masortis fokus på judisk kunskap är något som våra medlemmar kan komma att ha stor behållning av. Näst steg i denna process är att fullmäktige får mer information om vad Masorti är, vilka villkor som gäller för att så småningom ta ställning till om vi skall fortsätta samtalen med denna organisation, som organisatorisk mest liknar en federation i sin uppbyggnad och sätt att fungera.