söndag 1 maj 2016

Tre stora och viktiga beslut skall nu fattas

Inom vår församling sker för närvarande samtal kring några grundläggande frågeställningar. Frågeställningar som sannolikt är mycket viktiga för hur vi kommer att utvecklas under de kommande åren.
  1. Vilken religiös inriktning skall vi identifiera oss med? Vill vi framöver vara en församling som är ortodox, konservativ eller liberal? Hur skall vi garantera att bibehålla vår struktur som enhetsförsamling? Dessa frågeställningar aktualiseras i det arbete som föreståndarna inlett vad avser att skaffa information om vad en eventuell anslutning till Masorti skulle innebära. En beskrivning av vad Masorti är återfinnes i en separat artikel, på annan plats i detta nummer av Det Senaste.

  2. Vi står på tröskeln till att anställa nya medarbetare inom vår administration. Som nämnts i min förra ledare så startar nu en process för att klara skiftet mellan de tongivande tjänstemännen på vårt kontor som nu nått pensionsålder och de nya som skall ansvara för en viktig del av vår medlemservice. Föreståndarna har utsett en arbetsgrupp på 4 personer som skyndsamt skall arbeta med denna process.

  3. En annan viktig fråga som nu diskuteras är vilka stadgar som skall styra vårt fullmäktige. En stadgekommitté har arbetat fram ett förslag som förra året diskuterades i fullmäktige. Som brukligt är när det gäller stadgar, skall nu de nyvalda fullmäktigeledamöterna ta ställning till det framtagna förslaget. 
Jag har under några årtionden arbetat med ledarfrågor i större svenska såväl som internationella företag och organisationer. En återkommande frågeställning har varit i vilken utsträckning en ledare skall agera som en termostat eller en termometer. Översatt till vår församling står valet mellan att ha en drivande och utvecklande ledning eller en ledning som enbart läser av vad som händer och rapporterar denna till församlingens medlemmar. Skall ledningen bara förvalta eller driva utveckling? Min egen uppfattning är att det åvilar ett ansvar på ledningen att inte bara registrera utan agera. Vi är inte i behov av föreståndare och ett fullmäktige som bara ”ser på ” vad som händer. Vi behöver en ledning som driver på och påverkar, även om det kan och skall leda till åsiktsutbyte och diskussioner inom våra egna led.

När man ställer upp i vårt fullmäktige tar men ett ansvar för vad som händer i vår församling. Genom att fullmäktigeledamöterna och föreståndare tillsätts efter demokratiska val garanteras att de personer som utses är lämpliga representanter för sin uppgift. Visst hade det varit bra om fler av församlingens medlemmar varit aktiva i fullmäktigevalet. Men, det är ett problem som vi delar med många andra val i Sverige och utomlands. Det fullmäktige som valdes förra året och nu utgör vår ledning har hitintills varit engagerad och förändringsbenägen. Det lovar gott för framtiden.