onsdag 1 juni 2016

M Kaplan, S Löfven, M Sahlin - Politiskt Omdöme och Vår Församling

Vi har säkert alla tagit del av den turbulens som uppstått genom f.d. bostadsminister M Kaplans uttalanden. För egen del är jag bestört över hur valhänt statsministern agerat. Vid ett möte med Löfven som jag hade ihop med ordf. i Stockholm och Malmö i samband med Reepalus uttalande om judars ansvar för antisemitism betonade statsministern betydelsen av den värdegrund som (s) omfattar. Man kunde verkligen förväntat sig att han skulle vara tydlig med sitt fördömande över Kaplans agerande och uttalanden. Så var inte fallet.

Den 3 maj var jag inbjuden till styrelsen för European Jewish Congress (EJC) för att berätta om de utmaningar vi upplever vad avser framtida judiskt liv i Sverige. Efter mitt tal och den diskussion som följde talade Mona Sahlin om sitt uppdrag som regeringens samordnare mot våldsbejakande extremism. Mona berättade bl a att hon ”never been so worried about extremism in Sweden as now”. Det är allmänt omvittnat att hon gjort ett mycket bra arbete i sin roll som samordnare och EJCs president Moshe Kanor bjöd in Sahlin till London för att hon skulle kunna tala om sitt arbete till en större samling politiker och personer från massmedia. Dagen efter EJC mötet briserade nyheten att Mona avsäger sig sitt uppdrag då hon visat dåligt omdöme genom att skriva ut ett falskt intyg till en anställd på officiellt brevpapper.

I vår församling har vi valt, till skillnad från t ex Stockholm, att inte ha politiska partier. Jag tycker det har varit ett klokt val. Erfarenheterna från Stockholm visar att den politiska splittringen medfört en rad negativa konsekvenser. Då skall man ändå ta i beaktande att medlemsantalet i Stockholm är 4 gånger så högt som i vår församling. Det vore fel för vår församling att skapa en situation som i sin struktur underbygger splittring. Jag tycker vi skall vara måna om att framhålla det som förenar inte det som skiljer oss åt. Självklart har vi olika uppfattningar i flera frågor och dessa måste få komma fram. Detta skall ske genom att vi som enskilda medlemmar argumenterar för vår sak. Är vi flera som har samma uppfattning så blir argumentationen starkare. Debatten skall dock föras i fullmäktige, i Det Senaste samt i våra olika styrelser och föreningar. Inför senaste valet började en del medlemmar, i slutna grupperingar, argumentera på sociala medier och varna för en del fullmäktigekandidater samt lyfta fram andra. Ett sådant agerande ser jag som synnerligen olämpligt. Det innebär att vem som helst kan börja sprida uppfattningar i sakfrågor samt omdömen om enskilda personer som kan vara helt falska - utan att den eller de som är berörda har en möjlighet att kommentera påståendena. Debattera gärna men gör det på ett sätt som visar politiskt omdöme och inte i ”hemliga” grupperingar där osanningar kan bli sanningar för att de upprepas och inte motsägs.

Snart skall vi alla njuta av sommar, sol, umgänge och ledighet. Församlingslivet, liksom resten av Sverige, tar semester. Dock inte våra gudstjänster och annan serviceverksamhet. Kontorets öppethållandetider kan ni läsa om på annan plats i Det Senaste. Jag önskar er alla en skön, harmonisk och upplevelserik sommar och välkomna tillbaka när vi märker att sommaren bytt skepnad och börjar bli höstlik.