lördag 1 oktober 2016

Vi behöver en ny ordförande till Judiska Församlingen i Göteborg

Jag valdes till ordförande för vår församling 2009. Efter flera omval går min nuvarande mandatperiod ut i år. Efter mer än 7 år som ordförande kommer jag inte att kandidera för en ny mandatperiod. Mitt beslut har jag meddelat föreståndarna samt fullmäktige.

Sedan ett tag arbetar en rabbin/kantor kommitté, utsedd av fullmäktige, med frågan om hur vår framtida religiösa inriktning skall vara. Det är en viktig och komplex frågeställning. Min uppfattning att vi måste bestämma oss för vilken religiös identitet vår församling skall ha i framtiden. Under lång tid har vi, liksom Stockholm, betraktat oss som ”conservative”. Våra religiösa tjänstemän, både rabbiner och kantorer har ofta haft sin utbildning vid Jewish Theological Ceminary (JTS) i NY. Inom JTS utbildas idag manliga och kvinnliga rabbiner. Stockholm har nyligen valt en kvinnlig rabbin till sin stora synagoga. Skall vi nu söka en kvinnlig eller kanske en ortodox rabbin? Eller skall det vara en manlig rabbin som anser att kvinnor skall ha samma roll vid gudstjänster som män? Är det dags att ansluta oss till Masorti, en sammanslutning som beskrivits i majnumret av DS? Eller skall vi bara söka en rabbin som verkar kunnig och sympatisk?

Arbetet som pågår med att söka en rabbin är inte den enda förändring som vi jobbar med. Sedan lång tid tillbaka har vi arbetat med frågan om hur våra administrativa tjänstemän skall se ut i framtiden. Både Daniel Jonas, Roger Bodin och Anki Johansson går nästa år i pension. Arbetet med att bygga vår framtida administration pågår för fullt och jag hoppas vi snart kan presentera den nya laguppställningen. Det är inte lätt att ersätta personer som varit med oss så länge och som besitter så mycket kunskap om vår församling samtidigt som det ger möjligheter att bygga nytt.

Ett projekt. – Det Judiska Sverige – pågår sedan en tid. Jag tog initiativet till ett utvecklingsarbete med de 4 judiska församlingarna i Sverige (Stockholm, Göteborg, Malmö samt Helsingborg) för att samordna våra resurser. Är det rimligt att vi idag jobbar med samma arbetsuppgifter vad avser, t ex utbildning, sökandet efter religiösa tjänstemän/kvinnor, säkerhetsfrågor, begravningsverksamhet, kapitalförvaltning, kulturutbud på 4 olika ställen? Finns det inre en stor potential både kvalitetsmässigt och ekonomiskt i att samordna våra verksamheter? Det arbete som pågått i detta projekt redovisades vid Centralrådets (CR) årsmöte strax innan sommaren. CR beslutade att stödja detta arbete och den arbetsgrupp som skapats skall ta fram ett förslag till samspel senast vid nästa årsmöte.

Vid fullmäktiges sammanträde i september var ledningen för det Inter-religiösa arbetet i Göteborg inbjuden. Vi visade synagogan samt redogjorde för vår historia och struktur för besökarna. Därefter lärde vi oss en del om arbetet som pågår mellan de olika religösa församlingarna i Göteborg.

I JFG – till skillnad från främst vår systerförsamling i Malmö - har vi alltid eftersträvat och lyckats att ha alldeles utmärkta relationer med Göteborgs politiska ledning. På det temat kommer jag att träffa Ann Sofie Hermansson (s) som ju valts att efterträda Anneli Hultén som kommunfullmäktiges ordförande. Ann Sofie har oxå tackat ja till vår inbjudan att tala i vår synagoga i samband med Kristallnatten den 9 november.

Enligt judisk tradition skapades jorden på Rosh Hashana. Gud bedömer på denna dag vad vi människorna har gjort under det gångna året, och beslutar vad som skall hända oss under det kommande. Under de tio dagar som sedan följer finns tid för eftertanke och försoning.

Jag hoppas att vi alla, individuellt såväl som kollektivt, får ett bra år, fylld av glädje, kärlek, kunskap, förhoppningar, fred och framgång.