tisdag 1 november 2016

Omskärelse – JF en fråga om solidaritet – Säkerhetskostnader - Paideia

Sedan lång tid tillbaka fungerar Centralrådet (CR) för de judiska församlingarna också som en remissinstans i det svenska samhället. Varje månad ombeds vi ge synpunkter på en mängd statliga utredningar mm. Ibland meddelar vi att vi inte har några specifika synpunkter men i flera fall ger det synnerligen väl utvecklade remissförfarandet i Sverige oss en möjlighet att påverka i för oss viktiga frågor. Nyligen reagerade vi då en statlig utredning vill göra barnkonventionen till svensk lag. I vårt remissvar efterlyser vi en konsekveaansanalys om hur en inkorporering av Barnkonventionen kan påverka minoritets möjligheter att utöva sin religion. Självklart ser vi risken för att omskärelse kan komma att anses strida mot svensk lag.

Stockholm är vår huvudstad och dessutom den i särklass största judiska församlingen i Sverige. Malmö är världsberömt pga. Reepalus angrepp på judar och den situation som våra systrar och bröder fått utstå. Det judiska Göteborg är tämligen anonymt. Vi måste anstränga oss för att inte glömmas bort när det blir tal om behovet av säkerhet för våra medlemmar. Malmö har varit duktigt på att använda sig av sin situation för att få medel från många olika håll. Vår ekonomiska situation är sådan att vi måste intensifiera vårt arbete att söka finansiering. Jag blir frustrerad när jag möter judar i Göteborg som säger ”jag är inte religiös varför skall jag betala församlingsskatt, jag nyttjar ju inte församlingens utbud”. Vi är en majoritet av församlingsmedlemmar som inte primärt ser oss som religiösa. Medlemskap i JFG är en fråga om solidaritet. Det handlar om att bejaka sin bakgrund och bidraga till att det finns goda förutsättningar för ett judiskt liv i vår stad också i framtiden.

Inom CR diskuterar vi f n om vi skall göra en sammanställning över de kostnader vi har totalt i Sverige för vår säkerhet och sedan lämna över den till myndigheterna och begära ersättning för utläggen.

För lite mer än 15 år sedan skapades den judisk utbildningsinstitution Paideia, med säte i Stockholm. Vi var från JFG med och skapade Paideia. Den största ekonomiska insatsen gjorde dock av svenska staten med 40 mkr samt en av Wallenbergstiftelserna med 20 mkr. Vid tiden för bildandet av Paideia fanns det inom det judiska Sverige olika uppfattningar om pengarna hade kunnat användas på annat sätt. Vi kan idag konstatera att Paideia är Europas ledande institut när det gäller studier av judisk text och dessutom fostrar mycket aktiva personer inom judiskt socialt entreprenörskap. Detta är något vi alla kan vara stolta över. Professorerna som undervisar kommer i huvudsak kommer från Israel.

Till dags datum har över 600 studenter deltagit i Paideias olika program. Av dessa har 7 blivit rabbiner. Från svenskt håll kan vi glädja oss åt att både Stockholms konservativa rabbin Ute Steyer, Judisk Krönikas chefredaktör Anneli Rådestad samt rektorn för nystatade Paideia Folkhögskola Noa Hermele, liksom vår egen Benjamin Gerber samt hans f.d. hustru Alica, som arbetar på Noaks Ark studerat på vid Paideia. Efter att ha varit lärosätets primus motor sedan starten lämnar nu Barbara Spector sin tjänst och efterträds av professorn i historia vid Haifa universitet Fania Oz-Salzberger. För några av oss känd från boken ”Jews and words” som hon skrivit med sin far, författaren mm Amos Oz.