torsdag 1 december 2016

Vigsel i synagogan – Välkommen Laila - Säkerhet


En motion som diskuterades vid senaste fullmäktigemötet var om vi skall tillåta vigsel i synagogan mellan en judiska partner och hennes/hans blivande icke – judiska gemål. Argumenten för att framöver tillåta detta var att en stor majoritet av våra medlemmars make/ maka inte kommer att vara judar. Om vi vill vara inkluderande och bidraga till att paret skall uppleva den judiska samhörigheten och kulturen som deras gemensamma vägval så är möjligheten till vigsel i synagogan viktigt argumenterade motionären. Frågeställningen är betydelsefull för snart sagt alla våra medlemmar då blandade äktenskap förekommer i så gott som alla familjer.

Frågan är synnerligen viktig för vår församling och konsekvenserna av vårt beslut måste noga övervägas. För mig är det självklart att vi skall vara inkluderande. Vi kan göra mycket mer än vad vi som församling gör idag för att få den person, som själv icke är jude och som gifter sig med en av våra församlingsmedlemmar att känna sig välkommen i vår gemenskap. Innebär detta då att jag röstade ja till vigsel i synagogan? Definitivt inte. Motionen föll med röstsiffrorna 12 – 11.

Konsekvenserna av ett beslut att tillåta vigsel skulle få dramatiska följder för församlingens utveckling och framtid. Låt mig ge några exempel

  • De allra flesta av de rabbiner vi har haft i Göteborg, liksom för övrigt oxå i Stockholm, är utbildade vid JTS och tillhör den konservativa inriktningen. De 2 andra stora inriktningarna är ortodox och liberal/reform. Ett beslut att upplåta vigsel i synagogan skulle innebära att vi med stor sannolikhet kan glömma att framöver rekrytera en andlig tjänsteman eller kvinna från denna inriktning. Självklart kommer inte heller någon med ortodox inriktning att vara aktuell. Inom Masorti-rörelsen - konservativ och egalitär - accepterar man inte heller vigsel i synagogan.
  • När jag för några veckor sedan diskuterade denna frågeställning med vår f d rabbin Robert Wolkoff var han förvånad att fullmäktige diskuterade detta spörsmål. Han menade att detta var en fråga som endast en rabbin är kompetent att fatta beslut i. Dessutom tillförde Robert en annan aspekt på frågeställningen. Han visade med hjälp av olika studier att frågan om blandäktenskap inte var den enda viktiga faktorn att reflektera över. Han lyfte fram frågan om sekulariseringen i den judiska världen som kanske ett minst lika stort hot mot judisk överlevnad.
  • Per definition blir ett äktenskap mellan av av våra församlingsmedlemmar och en partner från en annan religion att betrakta som en borgerlig vigsel. Skall vi således upplåta synagogan till en ceremoni som är icke - religiös? Någon kan med rätta invända att vi redan har flera aktiviteter i synagogan såsom t ex konserter. Dock är de inte det symboliska värdet jämförbart. Jag frågade en ledande präst i Domkyrkan om han skulle kunna tänka sig att tillåta en borgerlig vigsel i sitt kyrkorum och svaret jag fick var ett tydligt nej. Prästen berättade att han från tid till annan ombeds att göra en borgerlig begravning, men inte heller detta kan han medverka vid.

Den 1 februari börjar Laila Takolander sin tjänst som verksamhetschef på Judiska Församlingen i Göteborg. Laila kommer från Helsingfors och har varit aktiv där i många år. Titeln är ny och vi har tidigare använt andra benämningar på församlingens högste administrativa chef. Vårt avtal med Laila innebär att hon inledningsvis anlitas som konsult och om både hon och vi så önskar övergår hennes konsultroll i en tillsvidareanställning. Vi önskar Laila välkommen och hoppas att hon skall bidraga med mycket energi, framåttänk och systematik till vår församling.

Tyvärr lever vi sedan lång tid tillbaka med behovet av att säkerställa att våra medlemmar tryggt kan komma till och ifrån bl a synagogan, församlingshuset, skolorna och sjuk- och åldringshemmet i Guldheden. Självklart åvilar det staten att i 1a hand ansvara för detta. Vårt eget Judisk Säkerhet I Sverige (JSS) har under många år, kalla vintrar, regniga höstkvällar och sena lördagskvällar liksom tidiga shabbesmorgnar funnits på plats för att göra sin viktiga gärning. Med tiden är det stor risk att vi tar deras arbete för givet och glömmer deras oegennyttiga insats. De är personer som offrar tid med familj och kompisar för att istället ta på sig sin krävande och inte helt ofarliga uppgift. Från ledningen för JF och på alla våra medlemmars vägnar vill jag rikta ett stort TACK för det arbete ni i JSS utför.

Nästa fullmäktigemöte kommer att ske den 25 januari. Alla medlemmar i församling är alltid automatisk välkomna att närvara vid dessa möten. Sedan några månader verkar en arbetsgrupp med att ta fram förslag på en ny ordf. för JFG. Jag meddelade för flera månader sedan att jag inte kandiderar för en ny 3 årig mandatperiod. Det är min förhoppning att vi på kommande möte kan välja någon som tar över ordförandeklubban.